Lite vintergnäll på landet med höga fjäll.

Tjenare
Jag har tänkt på en sak, vad vi hela tiden ska ta åt oss äran för det vi gör och att vi alltid håsar upp våra framgångar.
Om någon man känner har gjort någonting bra, ja då är man noga med att berätta att man faktiskt känner den personen. Att man känner personen väldigt bra till och med, kanske går så långt och säger att man är goda vänner. Ännu värre är det ju om någon från ens stad eller region vinner något pris på teve i någon gala eller liknande, genast ska hela familjen samlas framför teven, "hon är ju från Värmland!!" Ja visst är hon det, men vi har ju aldrig sett människan förut, vi känner henne ju inte ens? "Ja men hon är ju härifrån trakterna!!" Ja visst, och vi kunde lika gärna ha bott i Småland, och då hade man inte brytt sig för fem öre... Men visst blir man lite stolt ändå? Bara för att man råkar bo i samma stad eller vad det nu är... Som sagt, vi ska alltid ta åt oss av äran och vill ha en varsin, om än liten, bit av kakan. Det är typiskt svenskt enligt min åsikt.
Jag har även ett internationellt exempel. När Sverige vinner VM-guld i innebandy hyllas hjältarna och det är riktigt stort. "Vi är bäst i hela världen på innebandy! VM-Guld!!" Ja men grattis... Det kan inte bero på att det är vi själva som uppfunnit sporten på någon fritidsgård för trettio år sedan och att det bara är vi och Finland som behärskar den? Att sporten är helt okänd i länder som USA, Kanada, Kina, och i stort sett i alla länder som inte ligger i norra Europa? Men visst, det är ju naturligtvis otroligt stort att vinna finnkampen, eller förlåt - VM.
Den dagen Sverige tar VM-guld i t.ex. fotboll, då är det stort och mäktigt på riktigt. Sverige är ett väldigt litet land, och har inte haft några större framgångar internationellt på länge. Fotbollskulturen här är inte lika stor som den är i England, Spanien, Italien, Brasilien, Tyskland osv osv. Vi har färre spelare att välja på helt enkelt. Och om inte Zlatan presterar på topp och gör 3 mål per landslagsmatch så kommer vi inte vinna något VM-guld. Tyvärr. Konkurrensen i fotbollsvärlden är enormt mycket större än i innebandyn. Fotboll är en världssport, innebandyn har en bit kvar till det. Med detta vill jag inte säga att det aldrig kommer bli så, för innebandyn i sig växer i enorm takt. Men vänta med den överdrivna stoltheten tills den dagen då HELA världen är med i VM, då har vi något att vara stolta över.
Mer gnäll kommer, var så säker.

Livets spel

Tjenare
Har ni tänkt på vilket spel hela samhället är? Allt går ut på att få en viss status och att bli omtyckt - och att passa in.
Det börjar ju redan i skolan, där det gäller att skaffa sig en bra utbildning och bra betyg vilket ger dig bättre eller sämre meriter. Meriter som ska passa in i jobbpusslet, där just din pusselbit ska se bra och intressant, men ändå ordentlig ut.
Sedan, om du får jobbet, ska du hela tiden prestera bra så att du blir omtyckt och kanske får en finare post inom företaget. Slår du en etta på tärningen går det inte särskilt bra med andra ord...
Utanför jobb och utbildning spelar vi också vardagligen Livets Spel. Allt handlar om att bli accepterad av andra, att bli omtyckt och få en bra status. Man ska ha snygga bilar, fint hus, pengar, stor vänskapskrets, vara snygga osv osv. Det är precis som i poker eller i monopol, bäst kort vinner, eller flest gator hus och hotell vinner. Livets Spel påminner även väldigt mycket om schack, där det gäller att få bort motståndarna och skydda sin kung. Med andra ord tänka på sitt eget bästa och ta chansen innan någon annan tar den.
Vi tränar för att må bra, men även för att känna oss snygga antar jag? Det är många som gör det i alla fall, för att helt enkelt attrahera andra. Hur många tjejer går på fest utan att sminka sig? Ingen jag känner i alla fall, eftersom man "måste" se snygg ut. Om ens utseende lyckas locka till sig någon eventuell partner ska även insidan klicka med partnerns insida. Om så är fallet kanske man lyckas ihop, bildar familj, köper villa, volvo och vovve. Har man vunnit Livets Spel då?
Eller förlorar alla till slut eftersom vi alla kommer dö en vacker dag?
Fler funderingar kommer, var så säker.

RSS 2.0